Полезно

Полезни съвети при избор и покупка на недвижим имот

Напоследък чуваме различни твърдения относно пазара на недвижими имоти, цените, тенденциите и рисковете пред страните. Дали все пак сегашният момент е най-подходящ за покупка на недвижим имот и кои фактори предопределят това?

* В момента на пазара има избор от качествени имоти на все по-примамливи цени: недостигът на свеж финансов ресурс принуди доста собственици на такива имоти до потърсят тяхната продажба сега, в този не особено благоприятен за тях момент.

* Ценовите равнища понастоящем са изключително благоприятни: в някои сегменти пазарът на недвижими имоти се върна на нива от преди седем – осем години.

* Жилищни имоти в големите градове винаги ще се търсят от инвеститорите (те са най-сигурното убежище за техните пари), особено поради демографските и миграционни процеси, които се наблюдават в България.

* Ако желаете да ползвате ипотечен кредит (в разумни за вашите финансови възможности граници, разбира се), ще се радвате да научите, че процедурите и условията на банките стават все по-бързи, прозрачни и ориентирани към клиента.

 

Какво трябва да знаете, когато сте решили да закупите недвижим имот.

Ако сте се решили на такава важна стъпка – покупка на имот за удовлетворяване на жилищни нужди или пък с инвестиционна цел, какво можете да направите и какво е добре да знаете, за да не превръщате това безспорно приятно и важно събитие в разочарование:

  •  Направете справедлив разчет на собствените и на семейството си финансови средства. За съжаление често се оказва, че купувачите ги надценяват и не могат да си позволят площта на имота или квартала, върху който първоначално се спират.
  •  В случай че ще разчитате на банков кредит, започнете избора и покупката на имот, едва след като сте наясно с размера на заема и получите предварително одобрение от финансиращата институция. В противен случай рискувате да си загубите времето и в крайна сметка да се окаже, че банката няма да ви кредитира в очаквания размер или ще го направи при неприемливи за вас условия. В най-лошия случай, ако вече сте капарирали имота, можете да изгубите капарото. Не се колебайте да използвате услугите на вече популярните кредитни консултанти – те са напълно безплатни и ви дават бърза и обективна преценка за най-добрата за вас опция 3. Направите списък с характеристики на имота, на които наистина държите, като отделите тези, с които можете да направите компромис. От наша гледна точка важни са местоположението на жилището и инфраструктурата в района. Преценете също и какъв е транспортът до работното ви място, има ли удобни учреждения наблизо – детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, здравни заведения. Важен е и типът на строителството – монолитно или панелно. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, постъпете разумно и прагматично. Не забравяйте също така, че заради прекалена взискателност, можете да изпуснете изгодна сделка. Идеалният за вас имот съществува, ако оставите на заден план изисквания като, година на строителство, обзавеждане, панорама и др.
  •  Обърнете внимание на разположението на стаите и етажа, на който се намира жилището. Първият и последният етаж не са предпочитани, но ако има сериозна разлика в цената на такова жилище, то би било добре да се замислите.
  •  Много често продавачите, стартирайки продажба на жилището си, правят „козметични“ ремонти с цел да повишат цената му. Внимавайте тези ремонти да не са скрили важни дефекти на жилището. Търсете имоти, които са с голям потенциал и от които се очаква, след като направите нужните подобрения разбира се, цената им да нараства в бъдеще. Не подминавайте обаче основно и добре ремонтираните имоти – такива в момента има доста.
  •  Преди да пристъпите към покупка, съберете максимално количество информация за квартала, в който ще живеете – какви са градоустройствените планове, има ли неизползвани терени и какво ще се строи на тях. В противен случай може да се окажете неприятно изненадани, ако градинката пред блока ви, която толкова сте харесали, след време да се превърне в жилищна кооперация.
  •  Разглеждайте жилището на дневна светлина – това ще ви позволи да видите реалното му разположение. Ако собственикът отказва да ви предостави тази възможност, можете с право да очаквате, че той иска да скрие нещо, което не желае да узнаете.
  •  Посетете жилището в час-пик, за да си съставите пълна представа за шума и замърсяването в района. Разгледайте внимателно входа на сградата, съседните входове и врати – те ще ви дадат представа какви хора са бъдещите ви съседи.
  •  Бъдете особено внимателни при очевидно ниска цена на имота, който ви се предлага. При жилищата разпродажби няма. Зад това може да се крие измама или неприятни обстоятелства, от които сегашният собственик иска да избяга. Попитайте своя брокер дали може да ви предостави информация относно причините, поради които собственикът продава жилището си.

Ако спазването на тези препоръки ви изглежда трудно, потърсете помощ от вашия брокер. Той би трябвало да е компетентен по всички тези въпроси, както и да може да ви даде други полезни съвети относно вашето конкретно търсене.От друга страна, доверявайки се на помощта на консултант, на база професионален опит и добро познаване на пазара, ще можете да си изберете най-подходящите за вашите конкретни нужди жилища. Избор с минимален брой компромиси и най-близък до вашите желания. Освен това консултантът организира огледите на жилищата в удобно време. Той ви придружава и Ви съветва, знае къде са преимуществата и недостатъците не имота.

Когато се спрете на определен имот, консултантът води преговорите от Ваше име, като защитава Вашите интереси и цели, постигане на максимално добри условия по договора. Той ще комплектова необходимия набор от документи и ще провери тяхната достоверност. Нещо, което може да ви спести големи главоболия и финансови проблеми.

Изпрати

Email Agent